Föreläsningarna är uppbyggda med storytelling. För att få en mer berättande föreläsning som berör och ger en starkare känsla av närvaro i berättelsen. Daniel är utbildad av Adam Stumle i storytelling.
Vad är ångest?
Vad är ångest? Hur mycket styrs vi av den? Vad är skillnaden mellan en resurs och ett försvar? Existentiell och situationell ångest? Varför och när går en individ från konsumtion till överkonsumtion?
Dessa och andra frågetecken rätas ut via föreläsningen. Genom att lära sig mer om sin egen ångest tar vi makten över den. På så sätt får vi tillgång till en kraftfull motor. Genom användningen av den kan vi ta oss hur lång vi vill. Ofta är en misslyckad ångesthantering källan till symtomen missbruk/beroende. Många får hjälp med missbruk/beroende, vilket leder till återfall om källan är en misslyckad ångesthantering och ett kvitto på att tidigare insats varit fel förhållandet till problemet.
Intagen perspektivet
Hur är det inne på en svensk klass 1 anstalt? Vad är det för tankar och känslor som besöker en frihetsberövad? Ett fängelsestraff kan vara nedbrytande, neutralt eller utvecklande. Vad är det som avgör?
Vad är det som gör att en intagen går från att sitta inne, till att leva inne? Hur kommer det sig att en intagen kan komma ut som någon helt annan? Vilka psykologiska försvarsmekanismer kan man förvänta att en frigiven individ har med sig ut? Vad är det som 73% av intagna har gemensamt?
Daniel berättar om sin resa på 5 år och 6 månader. En resa där Daniel lägger sitt livspussel under häktestiden. När ekvationen är klar inser han sitt problem och utbildar sig till terapeut på utsidan, behandlar sig själv och läker. Resan börjar på Kumla anstaltens Fenixbunker och går vidare ned i säkerhetsklasserna. Daniel friges som anhörigterapeut, föreläsare och författare. Vad var nyckeln?
Idag arbetar han med att erbjuda den hjälpen han själv aldrig fick.
Arbetar du inom kriminalvården, frivård eller socialtjänst? Har du inte svaren på dessa frågor kanske denna föreläsning är för dig och dina kollegor på nästa APT? Intagen perspektivet, går aldrig att läsa sig till.
Sökandet efter någonting
En föreläsning ur en verklig livsresa, om en känsla som präglar dom flesta av oss, känslan av att aldrig vara nöjd. Den som hindrar oss från att vara här och nu och glädjas åt livet som det är, där vi är.
Daniel reser sig upp i livet vid 43 års ålder efter att återigen raserat sitt liv med kriminalitet och droger efter att ha haft ett väl fungerande liv i 8 år. Efter en tid på ett behandlingshem, där han får hjälp med beroendet, bestämmer sig Daniel för att istället söka svaret på vad det där ”någonting” är, det som ständigt fattas honom. Det som tar honom in i överkonsumtionen och vidare till beroendet.
Med en enkelbiljett börjar en resa som går via munkar och nunnor i Indien, vidare ner till Brasilien och Rio de Janeiro. Där flyttar Daniel in i en favela efter att ha förstått att: ”De som har ingenting, har det där någonting, det som jag som har allting saknar”. Resan får både ett yttre och inre slut några år senare på ett säkerhetshäkte i Huddinge, Stockholm. Daniel delar även med sig av vad ”någonting” är.
En föreläsning som sätter dina tidigare föreställningar om vad människan, kreationen och livet är i gungning. Som ställer frågorna du kanske aldrig tidigare ställt dig?
Föreläsningen bygger på manuset till den bok som beräknas att släppas till hösten 2024.
Björn ”Natthiko” Lindeblad fick ta del av resan via ett brev:
För mer information: info@danielmagnusson.com
Mobil 076-242 25 46